Algemene ledenvegadering 2006

Discussieavond over lastechniek

Lassen van Aluminium

Excursie 2006

Corrosietechnisch ontwerpen

Lasopleidingen in België

Lezing 28-11-'06 Giel Notten

Nikkel en Nikkellegeringen


Lassen van Magnesium.

Op donderdag 6 april 2006 heeft een zeer leerzame lezing plaatsgevonden bij GTI te Maastricht Airport over het lassen van magnesium.Deze lezing werd gegeven door de heren Macro van Hout en Tonnie van de Ven.

 Magnesium wordt gevonden in de aardkorst als;

magnetiet                     27%

Serpentiet                    24%

Dolomiet                     13%

Het metaal is in het jaar1808 geïsoleerd. Magnesium is het derde meest voorkomende structurele metaal na ijzer en aluminium, wat op de aarde voorkomt.Het metaal is zeer licht. De relatieve dichtheid is 1,74 g/m3. Deze dichtheid is  2/3 minder dan  dat van aluminium.Het metaal is uitstekend geschikt om er sterke mechanische legeringen mee te vormen, welk toepassingen gebruikt worden in o.a.

Laptop’s

Auto’s

Fietsframe’s enz

Doordat magnesium een goede isolator is voor magnetische straling wordt het ook veel als afscherming Bij elektronische apparatuur gebruikt.(E.M.C afscheiding)Spaanders, gemaakt door draaibanken of boormachines, moeten ver van een ontstekingsbron gehouden worden, daar het metaal met een zeer felle vlam kan gaan branden.De lichtintensiteit komt overeen met een lasvlam.Bij blussen altijd een geschikt middel gebruiken, o.a. voor metaalbrandenBij het lassen van magnesium wordt gebruik gemaakt van dezelfde apparatuur als bij aluminium lassen.Vaak wordt de heatbalans op 60-70% gezet naar het metaal toe. Dit geeft nog het beste resultaat.Er wordt geëxperimenteerd met pulserend lassen maar de resultaten zijn nog niet voldoende.Bij het pulslassen waren pieken van 1300 ampère gebruikt ook hier was het resultaat nog niet voldoend om er een automatisch lasproces mee te starten. Voor automatisering van het proces bij gebruik voor productie is men bij T.N.O nog aan het zoeken . Met het handlassen ging het prima en in de werkplaats van GTI  kregen wij dan ook prachtige lassen te zien.Bij de demonstatie liet men ons zien wat er gebeurd als er in plaats van een mangaan lasdraad een aluminium lasdraad per vergissing genomen werd: De las ziet er prachtig uit ,maar een tik, en het metaal valt zo uit elkaar!Al met al een zeer leerzame avond die de aanwezigen de nodige kennis heeft bijgebracht over het onderwerp:       Magnesium  

Met dank aan Macro van Hout en Tonnie van de Ven van T.N.O. Eindhoven

Jan van der Schaft