Algemene ledenvegadering 2006

Discussieavond over lastechniek

Lassen van Aluminium

Excursie 2006

Corrosietechnisch ontwerpen

Lasopleidingen in België

Lezing 28-11-'06 Giel Notten

Nikkel en Nikkellegeringen


Lasopleidingen in België.

 

 

Precies 28 leden van de lasgroep waren afgezakt naar België, om plaats te nemen in de schoolbanken van het (TIM) Technisch Instutuut Maasmechelen. Wat hun dreef, samen met de directeur en enkele leerkrachten, was een lezing en discussie bij te wonen over de aanpak van lasopleidingen in België.

Het beeld bestaat dat het opleidingsysteem in België beter is dan in Nederland, met name de in ons vak belangrijke technische richting. Is dit ook zo, en studeren er hierdoor meer leerlingen af als lasser. Allemaal vragen waarop de leden graag antwoord hadden.

Als eerste gaf de directeur van het TIM, Thieu Sijbers, aan de hand van een power point presentatie een overzicht van de opleidingsmethodiek bij het TIM. Anders dan een Nederlandse technische opleiding (bijvoorbeeld LBO en VMBO) duurt de technische opleiding in België 7 studie jaren. Het is ook een breder samengesteld lessenpakket zodat de leerlingen makkelijker kunnen switchen tussen de verschillende richtingen (hout, metaal, elektro) en diepgang (beroeps, praktisch technisch, theoretisch technisch).

Dat is waarscheinlijk ook mede de achtergrond dat steeds meer Nederlandse leerlingen worden ingeschreven. In het studiejaar 2006 zijn 28 van de 94 eerste jaars van Nederlandse orgine.

Verder speelt natuurlijk mee dat de discipline op de Belgisch scholen wat hoger ligt dan op de Nederlandse. Dit wordt mede ingegeven dat bijvoorbeeld op het TIM, wat een katholieke achtergrond heeft, gedurende de volledige 7 jaren van opleiding 2 uur per week uittrekt voor Godsdienst les.

Ook zullen de lagere kosten voor het volgen van een opleiding en bijvoorbeeld de mogelijkheid om s’middags een warme maaltijd te gebruiken bijdragen tot het verkiezen van een opleiding bij het TIM boven een Nederlandse technische school.

Als tweede spreker ging Pierre Wijnen dieper in op de opleiding in de richting metaal waarin ook de opleiding tot lasser zit. In deze opleiding zit een behoorlijk stuk theorie, maar ook zeker het praktische gedeelte van gemiddeld 16 uur per week draagt bij dat de leerlingen nog met hun handen kunnen werken. Het feit dat in het 6 de en 7 de leerjaar, bedrijfsbeheer in het lessenpakket is opgenomen, waardoor ze na afronding van hun opleiding als zelfstandige een zaak kunnen beginnen, draagt bij om een technische opleiding te gaan volgen.

Verder is de basis veiligheids cursus (VCA) met diploma in alle studie richtingen in het lespakket opgenomen, zodat de leerlingen al vroeg geleerd wordt dat veiligheid een belangrijk onderdeel is van hun dagelijks leven.

Verder ging Pierre in op de vele fysieke aanpassingen die de school het laatste jaar gedaan heeft om te voldoen aan gezonheids- en veiligheids technische eisen die van overheidswege zijn opgelegd. Lokalen en werkplaatsen zijn heringericht zodat praktijk en theorie makkelijker op elkaar aan sluiten.

Als voorlaatste werd een rondleiding gegeven in de diverse werkplaatsen en theorie lokalen om een beeld te geven wat het TIM in huis heeft om gedegen opgeleide leerlingen af te leveren, waarbij ruim de tijd genomen werd om diverse demonstraties te geven en vragen te beantwoorden. Vooral de opnieuw ingerichte laswerkplaats was voor de leden bijzonder de moeite waard.

Als allerlaatste werden de leden getrakteerd op een bijzonder goed verzorgde borrel (en andere natjes en droogjes) en bedankte Gied de organisatoren Thieu, Pierre en overige leerkrachten en de in grote getale opgekomen leden voor deze leerzame avond.

 Pieter Willemse.